Saturday, April 5, 2014

Part 2 : Family Day at Bukit Merah Laketown

assalam..

kengkawan semua apa khabar?
hopefully semua sihat.....
ni n3 tertangguh sambungan dr n3 sebelum ni

28/12/2013 (sabtu)

after b/fast, kitaorg putuskan utk pergi ke Laketown Club House
jarak antara apartment dgn clubhouse cuma 10 minit perjalanan jer
dengar cerita before this, club house ni mcm boring jer...
kat club house ni ada cafe, swimming pool & taman mini







cafe ni terletak berhadapan dgn swimming pool

now, clubhouse dah dibuka sepenuhnya dan ramai org melepak
time aku pergi tgk clubhouse happening jer...
kitaorang fist yg sampai..belum ada org lg..
swimming pool pun boleh la tahan bersih cuma ada daun berguguran jer yg menyebabkan Azzalea takut nak mandi




my mum n my sister



kalau nak mandi, residence perlu tunjuk membership card dulu
non residence/owner without the membership card need to pay RM 3 per entry
so,we all pun mandi manda sementara menunggu abang2 & kakak ku yg lain sampai.













dekat swimming pool ada taman


kul 11 pg kami balik semula ke apartment coz my brothers & sister dah nak sampai..
diorang sampai dalam kul 1 ptg. ada setengah sampai kul 3 ptg tertinggal flight kot...hihihi
lunch kakak aku gi cari kat pekan Taiping, then kebetulan dia pun nak cari barang....

ikut pakej yg kakak aku ambik, start dr minum petang tu dalam kul 4 ptg. ikut plan awal, kami gi mandi manda kat bukit merah laketown petang sabtu tu...tp kami tukar plan mandi esok (ahad) coz lepas tu boleh terus balik....


sementara menunggu minum petang di sediakan, borak2 kosong dulu......


Adam suka sangat time ni.ada org main ngan dia... 
pastu bebas plak ke sana ke mari..





time ni tengah discuss untuk family day 2014 pulak . abg aku yg second, mintak perkemaskan lg aktiviti utk tahun 2014 nanti.. maybe 2014 ni ada buat t-shirt kot....
tempat pun maybe pergi jauh sikit...
tak per....kita tunggu last year nanti yer....

so,past minum ptg, aktiviti bebas ...diorang pergi club house untuk berendam...aku & my sister dok kat apartment jer la...tak larat dah nak berendam...padahal aku bukan mandi pun..hihihi
sebelah malam pulak baru lah acara kemuncak...sambut besday my mum, potong kek, makan2 & hadiah utk keluarga bahagia  dan anak2 cemerlang...serta cabutan bertuah...

utk itu,kita sambung next entry untuk Part 3........ 



Friday, April 4, 2014

Anak Dara Demam.....

Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua...
today aku cuti coz anak dara demam..dr semalam dia demam.thats mean , 2 hari lah dia tidak menghadirkan  diri ke sekolah... semalam dah bw dia gi klinik. 
dr semalam jugak anak dara ni sakit perut..menangis-nangis mintak aku sapukan minyak... today pulak , pg ni dah 2, 3 kali dia cirit birit...maybe panas sangat kot....dah lama gak dia tak demam. sejak aku berikan Azzalea dan Adam QASEH GOLD JUNIOR, demam Azzalea dah tak kerap seperti sebelum ni... dan Adam pulak kalau nak selesema terus tak menjadi.... Alhamdulillah....nampaknya kena terus amalkan QASEH GOLD JUNIOR ni.....

Qaseh Gold Junior
kalau korang nak tahu kelebihan dan maklumat yg lebih terperinci ,korang boleh ke QASEH GOLD .
oleh  kerana anak dara sorang ni demam, today dia request ikan masak acar/taucu. so, aku lebihkan rasa masam dalam masakan.. selalunya kalau dia demam , dia lebih suka yg masam2...dr semalam lg dia tak lalu nak makan. if makan pun, dia makan sekadar 2, 3 suap jer...

ok lah...semoga anak ibu cepat sembuh.,..esok boleh kita gi taman......


Sunday, March 30, 2014

Cerita Hari Ini dan Semalam

Assalam


hai all.....dah lunch tghari ni?...aku belum lg tp dah siap masak...

apa menu korang tghari ni? sure delicious kan....mana yg anak sekolah berasrama, semestinya ptg ni menghantar anak ke asrama kan...cuti sekolah dah abiskan. cepat je masa berlalu.


semalam anak dara mintak aku masak. so, aku bukak fridge tgk ada ayam...apa lg hati terus terdetik nak buat ayam masak lemak cili api... before this, aku tak pernah masak ayam lemak cili padi. bukan nya aku malas masak, tp kalau ayam yg di masak tanpa digoreng, en patrick lemah sikit..tp semalam aku buat gak la demi memenuhi permintaan anak gadisku.



Resepi sendiri je. campak je mana yg patut..hehehe...

gambar aku malas nak snap la.tak tau lak nape sejak akhir2 ni bila masak aku malas nak snap.
sorry ye....


Ayam Masak Lemak Cili Padi



~ 7 ketul ayam

~ 2 biji besar kentang
~ 2 btg serai
~ sehelai daun kunyit
~ 2 keping asam keping
~ 4 biji cili padi( tak potong kerana anak gadis tak nak pedas)
~ sedikit kunyit serbuk
~ santan
~ garam dan gula secukup rasa
~ air jika perlu


bahan kisar :



~ 1 iji besar bawang merah

~ 3 ulas bawang putih
~ sedikit halia


Cara membuatnya :



~ masukkan ayam ke dalam periuk bersama dengan bahan kisar, serbuk kunyit dan serai yg telah dititik. kacau supaya sebati dan biarkan hingga ayam menjadi kecut

~  masukkan kentang yg telah dipotong sehingga empuk kemudian masukkan asam keping. biarkan ia mendidih.
~ kemudian masukkan santan dan cili padi serta garam dan gula secukup rasa dan kacau.jika kuah kurang tambahkan sedikit air
~ akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau sehingga ia mendidih dengan api yg kecil. kacau selalu
~ tutup api bila rasa dah ok.
~ selamat mencuba!!!


pastu tgk pulak ada sebiji nenas abang aku bg. dia beli masa karnival MAHA kat T. Intan tempoh hari.. nenas nya sedap dan manis...katanya nenas madu... en patrick kata buat 'jelatah' je la. so, aku yg tak banyak songeh terus suruh en patrick beli timun. orang bandar panggil acat timun dan nenas. betul ke? aku pun tak tau..resepi jelatah pun main campak2 jer...



Jelatah Timun dgn Nenas



~ 1/2 biji nenas dipotong

~ 1/2 biji timun dihiris nipis
~ 1 biji bawang besar di potong
~ 1 biji lada besar di hiris nipis
~ sedikit sos cili
~ garam dan gula secukup rasa


Cara:



~ masukkan nenas, timun, bawang besar, lada besar, sos dan garam serta gula secukup rasa ke dalan bekas.

~ gaul rata semua sekali bahan -bahan tersebut
~ rasa dan sekiranya ok, siap untuk dihidang.... selamat mencuba!!!


hahaha simple je resepi aku ni.... tp alhamdulillah habis semuanya. en patrick yg tak minat makan ayam masak lemak cili padi pun jadi minat...tu la penangan masakan air tangan seorang isteri dan ibu. sedap atau tak tak penting .yg penting air tangan kita tu kan...



hari ni pulak ikan masak lemak tempoyak request dr anak dara aku. dr petang semalam dia dh mintak. dia kata bila ibu nak masak tempoyak. aku ckp esok la ye...dia kata ok. pg time nak masak aku tanya dia kakak nak masak tempoyak ke? dia kata tak nak ,nak masak acar(taucu) pulak. ha ..sudah...aku tanya dia sekali lg nak confirmkan..kakak nak masak acar ke tempoyak?...dia kata tempoyak lah ibu...pulak dah. confius aku...aku tanya sekali lg..betul ke kakak nak tempoyak ni??  betul lah ibu, jawab nya... so, aku pun masaklah ikan masak lemak tempoyak... kalau dia nak masak acar td pun aku tak kisah, coz bahan2 masak acar (taucu) sentiasa ada.. sebab tu pun salah satu favourite dia....


Ikan Masak Lemak Tempoyak

~ 5 ekor ikan kembong
~ 1 mangkuk kecil tempoyak
~ 1 batang serai di titik
~ santan
~ garam dan gula secukup rasa

bahan kisar : 

~ 1/2 biji bawang besar
~ 2 batang serai
~ 1 biji lada besar/merah

cara :

~ masukkan ikan, tempoyak,serbuk kunyit dan serai yg dititik bersama dgn bahan kisar ke dalam periuk.kacau rata dan biarkan sehingga mendidih.
~ kemudian masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula. kacau dan biarkan seketika sehingga ia mendidih dgn api yg kecil.
~ tutup api dan siap utk di makan.
~ selamat mencuba!!!

utk menu sayur pulak en patrick beli kangkung. dia request kangkung goreng belacan.
resepi tak yah lah kot... senang jer kan..

******************************
petang semalam pulak si kakak nak mandi kolam. bukan kolam yg kat hotel tu. kolam yg dibeli tu jer..so, utk tidak menghampakan si kakak dan si adik, en patrick bawa mereka mandi kolam kat depan rumah je...hahaha..mudahkan...



Saturday, March 29, 2014

Susu oh Susu

Assalamualaikum

Hai....selamat petang... alhamdulillah petang ni ujan lg...pg tadi pun hujan dgn lebatnya.tempat korang camner ,hujan tak? syukur sangat kan bila time kemarau cam ni,tiba2 hujun turun membasahi bumi....

ok lah, point sebenar nya aku nak cerita sikit tentang Adam dan susunya. sebelum ni aku ada share sikit tentang promotion Anmum Essential . kalau sesiapa yg tak terbaca entry Anmum Essential ni,boleh baca kat SINI .

actually, since lahir lg Adam dah minum susu formula...bukan aku tak nak bf kan Adam, tp seriously susu aku memang tak der. since dr Azzalea lg, susu aku memang takder. time Azzalea, aku rasa maybe sikit sangat yg dia dpt rasa. selebihnya di bf kan oleh my sister. Adam pulak dia dpt lebih sikit la dr kakak dia, coz aku selalu pump. time Adam aku tak rasa pun yg orang panggil 'bengkak susu'. berurut aku dah buat tp still tak der.mak cik tu pun hairan...cuba bayangkan perasaan korang,apabila tak dapat menyusukan anak sendiri. maybe la ada sesetengah orang yg memang tak nak menyusukan anak. kononnya nak jaga bentuk badan. tp aku  memang teramat-amat sedih tak dapat menyusukan Azzalea dan Adam.... macam2 cara aku dah lakukan....kakak aku kata memang adik beradik kami mempunyai susu yg kurang...

Time Azzalea, pd mulanya aku beri dia susu Anmum...tak sampai sebulan badan dan muka dia jadi gatal2 macam ruam..tp kat muka dia orang kata ruam susu, tp selalunya ruam susu terjadi bila baby tu minum susu ibu dia.tp Azzalea kan minum susu formula. lastly aku bw dia gi klinik..doktor kata dia mungkin allergic susu.doktor suruh aku tukar kepada susu soya...cari punya cari, aku ngan en patrick sepakat bg dia susu
Similac.first aku beli tin kecil je..alhamdulillah bila Azzalea minum Similac gatai kat badan dan muka terus hilang...rupanya allergic susu lembu...korang nak tau harga susu similac 5 tahun yg lepas satu tin RM70 lebih. lg pun susu similac tu tak der yg pek.hanya dalam tin sahaja.korang bayangkan....tp demi nak yg terbaik utk Azzalea aku dan en patrick akan lakukan apa sahaja .apatah lg aku tak mampu memberi susu ibu yg paling terbaik utk dirinya...

Azzalea minum susu similac sehinggalah berumur setahun lebih...then aku cuba tukar kan dia ke susu anmum semula. alhamdulillah, setelah minum semula anmum badan dia tak de ruam2 dah...Azzalea terus minum susu anmum sehingga umur 3 tahun lebih.. after that, dia tak nak minum susu sebab dia lebih suka makan nasi... time Azzalea minum susu anmum pun Anmum Essential ada buat redemption promotion. tp tak banyak la yg aku dpat tebus, 3 pek sahaja.

Kisah Adam pun lebih kurang sama dgn Azzalea. since lahir lg dah minum susu formula.aku try bg dia anmum tp muka dia naik ruam jugak. tp aku tak bawa Adam gi jumpa doktor sbb aku rasa Adam sama ngan kakak dia allergic susu lembu. aku terus tukar ke susu soya. tp untuk Adam kali ni aku try bg susu Enfalac A+. Alhamdulillah jugak pas minum susu ni ruam2 Adam hilang. tp kira baiklah susu Enfalac A+ ada dlm pek. anak lelaki ni kuat sikit menyusu.satu minggu 2 pek (1 kotak). aku beli satu kotak harganya dalam RM120 lebih....cukup umur Adam setahun aku tukar semula ke anmum. so, sampai sekarang dia masih minum susu anmum. untuk redemption promotion ni, aku rasa Adam dapat tebus lebih dr 5 pek .thats mean, mintak2 aku dapat jd penebus yg ke seratus (sekiranya aku bertuah lah)... microwave panasonic tu...saper tak nak free jer...tp smpai sekarang aku belum hantar redemption form  lg. camner citer2 nak dpt hadiah bonus ni....tp mana tau kalau rezeki aku ngan Adam kan...kalau tak dapat pun tak pe...yg penting susu dapat 5 pek kan...hehehe...


notabukulali : Harap2 korang semua doakan untuk aku yer...


Friday, March 28, 2014

Bahaya Ajinomoto

Assalamualaikum 

Hai... today aku nak share sikit berkenaan dengan pak aji ni...hihi
ehhh....korang masak letak tak pak aji ni...confirm letakkan,nak bg makanan rasa sedap...ikhlas aku cakap, kalau masak aku mmg tak letak pak aji...tapi,alhamdulillah en patrick dan anak2 suka makanan yg aku masak....kalau tak suka tak makan la korang kan....

Selalu kita dengar ibu atau isteri mengarahkan kita supaya menambah sedikit 
ajinomoto untuk kasi lazat lagi itu masakan. Itupun kalau para bapa yang 
disuruh oleh isteri untuk masak. Jikalau isteri yang masak, pernahkah kita cakap “kasi tambah sikit tu ajinomoto supaya sedap sayang!”


Demikianlah pendahuluan kepentingan ajinomoto atau Mono Sodium Gulamate (MSG) dalam memujuk hati segenap surirumah supaya melazatkan lagi makanan mereka. Sebagaimana pentingnya bawang, lada dan garam, begitu jugalah peranan MSG yang dianggap nadi penyedap kepada masakan. Oleh itu tidak hairanlah jika hampir semua rumah di Malaysia pasti memiliki sekurang-kurangnya sebotol penambah perisa tersebut sebagai ‘teman’ setia di dapur.

Tetapi adakah kita sedar, bahawa pelbagai kajian saintifik yang dijalankan oleh pakar seluruh dunia mendapati bahawa MSG memberi impak negatif kepada kesihatan manusia? Tahukah kita bahawa penggunaan MSG pernah dikritik hebat oleh Persatuan Barah Kebangsaan Jepun, negara kelahirannya sendiri?

Buktinya pada 25 Oktober 1983, Dr. Shozo Takayama dari institusi tersebut telah menjalankan kajian ke atas 84 ekor tikus yang diberi dua jenis MSG. Selepas 16 bulan, keputusannya menunjukkan tikus-tikus berkenaan telah mengalami tanda-tanda tumor (ketumbuhan) pada paru-paru, usus kecil dan besar, bawah kulit, perut dan otak. Demikian juga hasil kajian Dr. John W. Olney dari University Washington pada awal tahun 1968, yang menunjukkan bahawa MSG mampu menjejaskan otak dan urat saraf.


Fakta ini terbukti dengan sendirinya apabila pada tahun yang sama, muncul sejenis penyakit yang digelar “Sindrom Restoran Cina” (Chinese Restaurant Syndrome). Ia ditemui oleh Dr. RHM Kwok dari Amerika Syarikat yang mengkaji pelanggan-pelanggan di sebuah restoran makanan cina yang mengalami rasa kebas di tengkuk, menurun ke bahagian lengan dan belakang, lemah-lemah anggota dan denyutan koronari yang berlaku setiap 15 hingga 20 minit. Semua symptom ini dialami selepas menjamah hidangan cina, dan puncanya adalah akibat penggunaan MSG yang tinggi. Kajian ini disokong lagi oleh Dr. Baker dan Allen dari hospital Royal North Shore, Sydney, apabila dua pesakitnya diserang asma kronik selama 12 jam sesudah menikmati masakan cina.

Selain itu, kesan MSG turut terlihat pada kanak-kanak. Penggunaan secara berleluasa dalam makanan ringan dan makanan bayi menyebabkan anak-anak turut terdedah kepada bahaya ini. Menurut Dr. Olney lagi, proses penyerangan secara halus MSG terhadap otak bayi yang normal mungkin tidak dapat dikesan, namun ia tetap mendatangkan kesan buruk apabila bayi tersebut mencapai tahap kematangan. Tambahan pula, kesan ini turut membantutkan kebolehan anak menerima pelajaran.

Inisiatif terbaik untuk menangani masalah ini adalah dengan mengelakkan penggunaan MSG, dan menggantikannya dengan bahan perasa asli. Surirumah dan peniaga tidak perlu bimbang tentang kualiti rasa makanan, kerana kebanyakkan masakan tempatan sudah sememangnya kaya dengan ‘rasa tersendiri’ dari penggunaan pelbagai jenis herba dan rempah-ratus

ok...bila korang dah baca,korang pikir lah sendiri ekkk mana baik dan buruknya.....





Wednesday, March 26, 2014

Jualan Mega LAZADA Sempena Ulangtahun Ke-2 Hari Ini..


Assalam

Yesssss!!!!....berita gumbira buat pembaca blog dan semua yg suka shopping secara online.
LAZADA memberi diskaun yg hebat sehingga 90%. Tawaran diskaun ni tak pernah aku dengar lg mana2 online shopping tawarkan....



korang semua boleh layari ke sini utk shopping yer....
cepat...cepat.....kalau lambat, tak dapat....
untuk HARI ini SAHAJA....




Monday, March 24, 2014

Anmum Essential

Assalam.....

lama rasanya tak berblog...cuma sempat post entry wordless wednesday jer.....
ni aku nak citer sikit....mai..mai...sapa nak dengaq mai sini cek nak habaq...hahaha
dah tukar speaking la pulak...

ok...kepada semua pembaca my blog dan kawan2 yg kat luar sana tu, Anmum Essential ada buat promotion dr 1 Mac 2014 - 31 May 2014..(sorry lewat bgtau). korang dapat free  pek 500 g setiap penebusan. seorang hanya boleh maksimum 5 kali penebusan.thats mean, korang akan dapat maksimum 5 pek sahaja setiap sorang. 
ada jugak hadiah bonus menanti korang iaitu 1 unit microwave jenama panasonic...wowww(kalau aku dapat kan besstttt).hadiah bonus ni korang akan dapat sekiranya redemption korang adalah yg ke seratus....best kan.... cepat...cepat....kalau terlambat nanti menyesal...

caranya: 

1. korang collect  penghujung scoop step 3 or 4 ~ pek 500g = 12 keping
                                                                                    ~ pek 1.2kg/1.6kg = 6 keping

2. korang isi redemption form

3. masukkan penghujung scoop yg telah dikumpul dan redemption form ke dalam sampul surat

4. lastly, korang pos la.

peringatan: setiap satu penebusan ,satu sampul surat yer....



kalau korang nak tahu lebih lanjut, korang boleh ke Anmum Essential.
cepat yer...don't be late....
actually, aku pun belum isi form apatah lg hantar kan...hehehe
tak per pasni aku terus isi...

sebelum aku lupa, kat redemption form tu dia ada tanya sama ada korang ni member club anmum or not..
kalau yg belum join club, oleh la join...
banyak gak kelebihan join the club .


 kalau korang nak tau apa kelebihan join the club, korang boleh pegi ke anmum club.
bg yg belum join, korang boleh join dan isilah butiran apa yg dia kehendaki yer...good luck uolls......


Wednesday, March 19, 2014

Wordless Wednesday >>7

Assalamualaikum




Sharing is caring






 
Copyright © 2013 by Efa Anuar