Tuesday, April 22, 2014

Diet Atkins

Assalam
hello...how are u???
I hope uolls sihat2 sokmo...
entry kali ni nak story sikit tentang DIET...
semua org nak diet kan...diet ni bukan shj nak kurus kan badan tp untuk kesihatan kita juga.... tp kebanyakan berdiet utk kuruskan badan kan..yer lah...kalau kurus badan pun sihat ,mudah nak melakukan kerja harian ….

bila kita nak kurus, kita sure akan berdietkan...tp aku nak bgtau kat sini, kalau nak cepat kurus,korang berdiet dan amalkan senaman (seperti zumba dan senaman fitness yg seangkatan dgn nya....). Insya Allah , berkesan....

ok, bg sesapa yg nak berdiet untuk dapatkan badan dan berat badan yang ideal.ini salah satu diet yang agak glamer sekarang.sesuai untuk yang ingin TTC juga.tapi tak sesuai untuk ibu mengandung dan ibu menyusukan anak ya..

1. Induction (permulaan dan pengenalan) > 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSAM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang seangkatan dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang seangkatan dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal…

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis…

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai… asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun…

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je…

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet…

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

cuba diet ni selama 2 minggu, anda boleh lihat hasilnya.

Peringatan: Pregnant ladies dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet!!! Consult doctor anda sebelum mengamalkan diet ini…!

Info selanjutnya di
SINI


notabukulali : Jom kita berdiet dan berzumba!!!!!





Wednesday, April 16, 2014

Wordless Wednesday >>8

Assalam




Senyumlah selagi mampu tersenyum!!!!!




Saturday, April 5, 2014

Part 2 : Family Day at Bukit Merah Laketown

assalam..

kengkawan semua apa khabar?
hopefully semua sihat.....
ni n3 tertangguh sambungan dr n3 sebelum ni

28/12/2013 (sabtu)

after b/fast, kitaorg putuskan utk pergi ke Laketown Club House
jarak antara apartment dgn clubhouse cuma 10 minit perjalanan jer
dengar cerita before this, club house ni mcm boring jer...
kat club house ni ada cafe, swimming pool & taman mini







cafe ni terletak berhadapan dgn swimming pool

now, clubhouse dah dibuka sepenuhnya dan ramai org melepak
time aku pergi tgk clubhouse happening jer...
kitaorang fist yg sampai..belum ada org lg..
swimming pool pun boleh la tahan bersih cuma ada daun berguguran jer yg menyebabkan Azzalea takut nak mandi




my mum n my sister



kalau nak mandi, residence perlu tunjuk membership card dulu
non residence/owner without the membership card need to pay RM 3 per entry
so,we all pun mandi manda sementara menunggu abang2 & kakak ku yg lain sampai.













dekat swimming pool ada taman


kul 11 pg kami balik semula ke apartment coz my brothers & sister dah nak sampai..
diorang sampai dalam kul 1 ptg. ada setengah sampai kul 3 ptg tertinggal flight kot...hihihi
lunch kakak aku gi cari kat pekan Taiping, then kebetulan dia pun nak cari barang....

ikut pakej yg kakak aku ambik, start dr minum petang tu dalam kul 4 ptg. ikut plan awal, kami gi mandi manda kat bukit merah laketown petang sabtu tu...tp kami tukar plan mandi esok (ahad) coz lepas tu boleh terus balik....


sementara menunggu minum petang di sediakan, borak2 kosong dulu......


Adam suka sangat time ni.ada org main ngan dia... 
pastu bebas plak ke sana ke mari..





time ni tengah discuss untuk family day 2014 pulak . abg aku yg second, mintak perkemaskan lg aktiviti utk tahun 2014 nanti.. maybe 2014 ni ada buat t-shirt kot....
tempat pun maybe pergi jauh sikit...
tak per....kita tunggu last year nanti yer....

so,past minum ptg, aktiviti bebas ...diorang pergi club house untuk berendam...aku & my sister dok kat apartment jer la...tak larat dah nak berendam...padahal aku bukan mandi pun..hihihi
sebelah malam pulak baru lah acara kemuncak...sambut besday my mum, potong kek, makan2 & hadiah utk keluarga bahagia  dan anak2 cemerlang...serta cabutan bertuah...

utk itu,kita sambung next entry untuk Part 3........ 



Friday, April 4, 2014

Anak Dara Demam.....

Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua...
today aku cuti coz anak dara demam..dr semalam dia demam.thats mean , 2 hari lah dia tidak menghadirkan  diri ke sekolah... semalam dah bw dia gi klinik. 
dr semalam jugak anak dara ni sakit perut..menangis-nangis mintak aku sapukan minyak... today pulak , pg ni dah 2, 3 kali dia cirit birit...maybe panas sangat kot....dah lama gak dia tak demam. sejak aku berikan Azzalea dan Adam QASEH GOLD JUNIOR, demam Azzalea dah tak kerap seperti sebelum ni... dan Adam pulak kalau nak selesema terus tak menjadi.... Alhamdulillah....nampaknya kena terus amalkan QASEH GOLD JUNIOR ni.....

Qaseh Gold Junior
kalau korang nak tahu kelebihan dan maklumat yg lebih terperinci ,korang boleh ke QASEH GOLD .
oleh  kerana anak dara sorang ni demam, today dia request ikan masak acar/taucu. so, aku lebihkan rasa masam dalam masakan.. selalunya kalau dia demam , dia lebih suka yg masam2...dr semalam lg dia tak lalu nak makan. if makan pun, dia makan sekadar 2, 3 suap jer...

ok lah...semoga anak ibu cepat sembuh.,..esok boleh kita gi taman......


Sunday, March 30, 2014

Cerita Hari Ini dan Semalam

Assalam


hai all.....dah lunch tghari ni?...aku belum lg tp dah siap masak...

apa menu korang tghari ni? sure delicious kan....mana yg anak sekolah berasrama, semestinya ptg ni menghantar anak ke asrama kan...cuti sekolah dah abiskan. cepat je masa berlalu.


semalam anak dara mintak aku masak. so, aku bukak fridge tgk ada ayam...apa lg hati terus terdetik nak buat ayam masak lemak cili api... before this, aku tak pernah masak ayam lemak cili padi. bukan nya aku malas masak, tp kalau ayam yg di masak tanpa digoreng, en patrick lemah sikit..tp semalam aku buat gak la demi memenuhi permintaan anak gadisku.



Resepi sendiri je. campak je mana yg patut..hehehe...

gambar aku malas nak snap la.tak tau lak nape sejak akhir2 ni bila masak aku malas nak snap.
sorry ye....


Ayam Masak Lemak Cili Padi



~ 7 ketul ayam

~ 2 biji besar kentang
~ 2 btg serai
~ sehelai daun kunyit
~ 2 keping asam keping
~ 4 biji cili padi( tak potong kerana anak gadis tak nak pedas)
~ sedikit kunyit serbuk
~ santan
~ garam dan gula secukup rasa
~ air jika perlu


bahan kisar :



~ 1 iji besar bawang merah

~ 3 ulas bawang putih
~ sedikit halia


Cara membuatnya :



~ masukkan ayam ke dalam periuk bersama dengan bahan kisar, serbuk kunyit dan serai yg telah dititik. kacau supaya sebati dan biarkan hingga ayam menjadi kecut

~  masukkan kentang yg telah dipotong sehingga empuk kemudian masukkan asam keping. biarkan ia mendidih.
~ kemudian masukkan santan dan cili padi serta garam dan gula secukup rasa dan kacau.jika kuah kurang tambahkan sedikit air
~ akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau sehingga ia mendidih dengan api yg kecil. kacau selalu
~ tutup api bila rasa dah ok.
~ selamat mencuba!!!


pastu tgk pulak ada sebiji nenas abang aku bg. dia beli masa karnival MAHA kat T. Intan tempoh hari.. nenas nya sedap dan manis...katanya nenas madu... en patrick kata buat 'jelatah' je la. so, aku yg tak banyak songeh terus suruh en patrick beli timun. orang bandar panggil acat timun dan nenas. betul ke? aku pun tak tau..resepi jelatah pun main campak2 jer...



Jelatah Timun dgn Nenas



~ 1/2 biji nenas dipotong

~ 1/2 biji timun dihiris nipis
~ 1 biji bawang besar di potong
~ 1 biji lada besar di hiris nipis
~ sedikit sos cili
~ garam dan gula secukup rasa


Cara:



~ masukkan nenas, timun, bawang besar, lada besar, sos dan garam serta gula secukup rasa ke dalan bekas.

~ gaul rata semua sekali bahan -bahan tersebut
~ rasa dan sekiranya ok, siap untuk dihidang.... selamat mencuba!!!


hahaha simple je resepi aku ni.... tp alhamdulillah habis semuanya. en patrick yg tak minat makan ayam masak lemak cili padi pun jadi minat...tu la penangan masakan air tangan seorang isteri dan ibu. sedap atau tak tak penting .yg penting air tangan kita tu kan...



hari ni pulak ikan masak lemak tempoyak request dr anak dara aku. dr petang semalam dia dh mintak. dia kata bila ibu nak masak tempoyak. aku ckp esok la ye...dia kata ok. pg time nak masak aku tanya dia kakak nak masak tempoyak ke? dia kata tak nak ,nak masak acar(taucu) pulak. ha ..sudah...aku tanya dia sekali lg nak confirmkan..kakak nak masak acar ke tempoyak?...dia kata tempoyak lah ibu...pulak dah. confius aku...aku tanya sekali lg..betul ke kakak nak tempoyak ni??  betul lah ibu, jawab nya... so, aku pun masaklah ikan masak lemak tempoyak... kalau dia nak masak acar td pun aku tak kisah, coz bahan2 masak acar (taucu) sentiasa ada.. sebab tu pun salah satu favourite dia....


Ikan Masak Lemak Tempoyak

~ 5 ekor ikan kembong
~ 1 mangkuk kecil tempoyak
~ 1 batang serai di titik
~ santan
~ garam dan gula secukup rasa

bahan kisar : 

~ 1/2 biji bawang besar
~ 2 batang serai
~ 1 biji lada besar/merah

cara :

~ masukkan ikan, tempoyak,serbuk kunyit dan serai yg dititik bersama dgn bahan kisar ke dalam periuk.kacau rata dan biarkan sehingga mendidih.
~ kemudian masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula. kacau dan biarkan seketika sehingga ia mendidih dgn api yg kecil.
~ tutup api dan siap utk di makan.
~ selamat mencuba!!!

utk menu sayur pulak en patrick beli kangkung. dia request kangkung goreng belacan.
resepi tak yah lah kot... senang jer kan..

******************************
petang semalam pulak si kakak nak mandi kolam. bukan kolam yg kat hotel tu. kolam yg dibeli tu jer..so, utk tidak menghampakan si kakak dan si adik, en patrick bawa mereka mandi kolam kat depan rumah je...hahaha..mudahkan...



 
Copyright © 2013 by Efa Anuar