Saturday, July 26, 2014

Happy Besday Cik Iput

Assalamualaikum
Salam Ramadhan

masih lg dlm mood Ramadhan kan
tinggal beberapa hari je lg Syawal akan muncul
tp syawal tahun ni ntah kenapa aku mcm tak de mood jer nak sambut.
maybe first Syawal my mom tak de kot...hehehe.. atau pun memikirkan tugas hakiki aku sbg pekerja yg bakal aku hadapi...huhuhu....

ok lah...aku malas nak melalut
actually ,hari ni besday aku...
tak de sape pun nak nyanyi kat aku
so...biarlah aku nyanyi utk diri aku sendiri..

"Happy birthday to me...
Happy birthday to me...
Happy birthday to Cik Iput...
Happy birthday to me...."
hahahahahaha....

tak pe lah if tak de org nak nyanyi...janji ada org nak bg hadiah...
eh...ko ni Cik Iput, dh tua2 pun nak hadiah lg...
apa salahnya kan. dh org nk bg kita ambik je lah kan....



tq to my lovely hubby en patrick atas hadiah yer... terima kasih daun keladi, tahun depan boleh bg lg...hikhikhik...


Saturday, July 19, 2014

Budak Baik.....

Assalamualaikum
Salam Ramadhan

Hai korang puasa tak arini.....?
haaa...before that aku nak story sikit about my mom and my oldest bro pergi menunaikan umrah. ikut jadual, mereka naik flight pkl 2.30 pg khamis...tp delay pulak lbh kurang 3 jam....pkl 5.15 pg baru fly....kesian dkt my mom yg duduk tercongok dekat kerusi menunggu tu...bayangkan 3 jam.....huhuhu...

ok lah ,kita berbalik kpd entry yg sepatutnya... saper yg budak baik tu????korang nak tahu ke????kalau nak tahu korang tengok gambar dkt bawah ni..

V
V
V
V
V
V
V
V


Ni la dia budak baik tu.... Adam Muhammad Haziq..
tangan kena pisau...huhu....luas jugak luka nyer...aku pun takut nak tengok. nampak isinya....
tak pe lah Adam...biasalah good boy kan....


Nukilan Oleh,

Wednesday, July 16, 2014

Umrah Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum
Salam Ramadhan

Petang td aku ngan abg2 &kakak2 gi hantar my mom n my oldest bro naik bas. diorang nak pergi ke Tanah Suci utk menunaikan umrah. Ikut jadual, my mom naik bas pkl 3.30 ptg.tp biasala...janji hanya tinggal janji...dlm pkl 3.40 ptg baru bas sampai..tp tak la lama sgt menunggu....bas tu akan hantar direct terus ke KLIA.mudah kan... my mom & my oldest bro ambik pakej Andalusia. Syarikat ni besar jugak la... selain umrah, syarikat ni jugak menyediakan pakej melancong.... kalau korang nak tahu lebih lanjut boleh ke SINI ye.

Sedih jugak la time my mom naik bas meninggalkan aku dgn adik beradik yg lain....lama tu 2 weeks...hehehe...raya ke dua nanti baru dpt jumpa mereka....seronok jugak pergi umrah pd bulan puasa ni kan....kita dpt merasa cmner puasa dan raya kat sana kan....aku teringin gak pergi tp anak2 masih kecil.....huhu..kakak2 aku dh plan mcm nak pergi bulan Disember ni jer....tp diorang kata aku tak boleh ikut coz anak2 masih kecil....pandailah mereka....tp betul jugak tu....tp nak dinafikan jugak,ramai yg pergi walau pun anak masih kecil...tu...masing2 punya hatikan...

Semoga my mom and my oldest bro dpt umrah yg mabrur...amin..

Nukilan Oleh,

Tuesday, July 15, 2014

Ending 'Kerana Terpaksa Aku Relakan' dan Salam Nuzul Al-Quran 1435H

Assalamualaikum
Salam Ramadhan dan Salam Nuzul Al Quran

Hi ols....
Haaaa...korang tengok tak episod last 'KTAR' . Aku sempat tengok babak terakhir jer...busy memasak la katakan... Bagi korang la kan, ok tak endingnya...bg aku, aku confius la endingnya.... Sape mak dia yer? menjadi satu persoalan... Adakah ada "KTAR"2????? Sape yg tau blh tak tlg explain kat aku? huhuhu....

Ok lah kita lupakan akasia ni....hari ni hari Nuzul Quran...Salam Nuzul Quran buat semua....

sumber: en google

Nuzul Quran merujuk kpd peristiwa turunnya ayat Al-Quran pertama kepada Nabi Muhammad SAW. , Dalam peristiwa turunnya Al-Quran , terdapat pengajaran yg blh dijadikan  tauladan dan iktibar kpd kita semua. Peristiwa Nuzul Quran berlaku pd malam Jumaat, 17 Ramadhan, tahun ke 41 drpd keputeraan Nabi Muhammad SAW ketika Baginda sdg beribadat di Gua Hira bersamaan dgn 6 Ogos 610M.

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan kpd manusia. Segala isi kandungannya benar. A- Quran juga dikenali sbg An-Nur (cahaya yg menerangi). Al-Furqan (yg dpt membezakan di antara yg hak dan yg batil) dan al-Zikr( yg memberi peringatan).

Ayat Al-Quran yg mula2 diturunkan Allah kpd Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama drpd Surah Al-Alaq.

"(1) Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan Mu yang menciptakan (sekalian makhluk). (2) Ia menciptakan manusia daripada segumpal darah. (3) Bacalah, dan Tuhan Mu Yang Maha Pemurah. (4) Yang mengajar manusia melalui pna dan tulisan. (5) Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya." (Al-Alaq: 1-5)

Oleh yg demikian, marilah kita menjadikan Al-Quran bacaan harian kita....



Nukilan Oleh,

Sunday, July 13, 2014

Iftar Ramadhan 2014

Assalamualaikum
Salam Ramadhan

hai ols....puasa tak?
berbuka semalam Cik Iput ngan adik beradik berkumpul  berbuka bersama kat rumah my mom. kiranya iftar Ramadhan la kan... selalunya kami adik beradik berkumpul hari last puasa. esoknya raya...tp disebabkan my mom and my oldest brother nak berangkat ke Tanah Suci , so kami plan buat awal. diorang bertolak ptg rabu ni. so, this week jer la masa yg sesuai buat iftar. lagipun, minggu ni ramai anak buah aku yg dok asrama balik. 

Sorry la, gambar Cik Iput tak sempat nak snap.busy lah nak siapkan juadah nya, dgn Azzalea dan Adamnya...huhuhu :-( Aku ni selalu terlepas kalau bab2 snap gambar kan...huhuhu nak buat camner, anak2 perlu diutamakn.....

Nak story bab raya sikit. First Syawal of course lah kat rumah mother in law... semua adik beradik aku tahun ni sambut syawal kat rumah mentua masing2. sebabnya my mom balik dr Tanah Suci pagi Syawal ke 2..so, raya kedua  barulah kami berkumpul semula sambut Syawal bersama my mom and my oldest bro. Sedih jugak rasanya bila first raya my mom tak de...

ish..ish..ish... baru puasa ke 13 dah story about rayakan...tak pe lah bg semangat sikit nak puasa..ha...persiapan raya korang camner? aku tak buat apa2 pun lg.....  


Nukilan Oleh,
 
Copyright © 2013 by Efa Anuar