Saturday, November 22, 2014

Roti Sarang Lebah Kesukaan Ramai

Assalamualaikum

Rasanya mungkin cik iput dah terlambat nk share dgn korang tentang roti sarang lebah ni... Sebenarnya sebelum ni cik iput dlm proses mencari2 roti sarang lebah dlm erti kata yg sebenar.hihikhik....sebelum ni jugak cik iput tak jumpa lg roti ni yg boleh membangkitkan selera. Ada sorang kawan cik iput memang dia menjual spesis roti ni tapi nun jauh di klang.. Cam mana cik iput nk order. Tp dlm minggu ni kawan opis cik iput memperkenalkan roti ni dr hasil tangan kawannya..cik iput order satu bekas dulu utk mencuba sama ada blh masuk tak dlm selera cik iput dan chentahati2 cik iput. 

Alhamdulillah...setelah mencuba terus cik iput repeat order 2 bekas. Sbb tu la cik iput lewat story mory tentang roti sarang lebah ni.. Bila dh jumpa yg berkenan di hati barulah up entry kan....hukhukhuk... Tp yg ni mmg marvelous la....


Korang tengoklah dia punya butterscotch...meleleh weiiii ... yummy ...yummy... Mmg terbaiklah roti sarang lebah ni. Terbaik dr ladang...

Notabukuhati: eh korang buat la sendiri roti ni. Jgn ikut macam cik iput malas nk membakery ni...hukhuk

Friday, November 21, 2014

Adik Ipar Berkhatan

Assalamualaikum

Semalam cik iput off sbb MIL yg jaga ank cik iput busy . adik ipar cik iput yg kecik sekali bersunat/berkhatan. Kan cuti sekolah dah nak bermula. Time ni la ramai mak pak mengkhatankan anak mereka. Dan time cuti2 sekolah ni jugaklah mak pak mengkahwinkan anak2 mereka...hikhikhik....


Ni lah dia adik ipar cik iput. Umur dia sebelas tahun. Kira dah lewat la bersunatnya. Anak kakak cik iput umur 6 tahun dah bersunat. In shaa Allah, sekiranya diizinkan tuhan dan di murahkan rezeki cik iput ingin mengkhatankan adam muhammad haziq ketika umur dia 6 tahun. Kita hanya merancang tapi Allah yg menentukan.....

Notabukuhati: jom ramai2 kita mengkhatankan anak2 time cuti sekolah ni....

Wednesday, November 19, 2014

Lawatan Tadika Ke Balai Bomba Seri Iskandar

Assalamualaikum

Semalam tadika Batrisya buat lawatan ke Balai Bomba Seri Iskandar. Ibubapa tak join sekali. Hanya kanak2 tadika dan cikgu2nya sahaja. Mula en. Patrick berat hati gak nak lepaskan anak dara kesayangannya pergi. Tp cik iput cakp kat beliau tak pe. Cikgu kan ada boleh mengawasi  batrisya. Lg pun biarlah sekali sekala batrisya bersuka ria bersama kawan2.





Seronok kakak tisya dan kawan2 dpt naik lori bomba. Lepas tu siap ada penerangan lg dr pak cik bomba....


Lepas lawatan ke balai bomba, kakak tisya dan kawan2 pergi mkn kfc. Cikgu belanja rupanya. Kakak tisya pun suka sangat la.. Kfc favourite dia... Thanks cikgu sbb belanja batrisya dan kawan2 kfc. Moga cikgu dimurahkan rezeki selalu....

Notabukuhati: zaman cik iput tadika dulu, tak de pun pergi ke mana2..huhuhu

Sunday, November 16, 2014

Menu Lunch Semalam

Assalamualaikum

Dah tak tahu nak masak apa, so pg semalam tanya kakak tisya nak makan apa. Secara spontan dia jawab ayam masak lemak. Tp mmg dh lama pun cik iput tak masak ayam masak lemak utk dia. Salah satu favourite dia jg.


So, ni lah dia hasil kreativiti tgn cik iput.hahaha....ayam masak lomak cili padi dgn paprik campur. Masak lomak tu cik iput letak 4 biji je cili padi. Coz takut pedas, nanti kakak tisya tak boleh mkn pulak. Mengamuk dia nanti....

Kat sini cik iput letak menu utk ayam masak lemak dan paprik campur ye...kalau yg nk mencuba resepi ni silakan....

Ayam Masak Lemak  Cili Padi

Bahan-bahan
# setengah ekor ayam
# 3 biji kentang dipotong empat( tp cik      tukarkan dgn tomato sbb dkt rumah        kentang kehabisan stok)
# 2 btg serai diketuk
# sehelai daun kunyit
# 1 keping asam gelugor
# santan (cik iput guna santan kotak)
# garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan kisar
# 4 biji cili padi (kalau yg nak pedas            boleh letak lebih)
# halia
# bawang besar
# bawang putih
# kunyit hidup

Cara membuatnya:
~ masukkan ayam bersama bahan kisar serta serai ke dalam periuk.gaul rata dan masak sehingga ayam kecut. Kemudian masukkan kentang dan masak sehingga empuk.
~ masukkan asam gelugor dan santan. Jika kuah agak pekat atau sikit Tambahkan air. Biar sehingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
~ akhir sekali masukkan daun kunyit dan perlahan kan api. Kacau selalu dan bila rasa dah ok boleh matikan api.
~ selamat mencuba!

Paprik Campur

Bahan-bahan


Cik iput letak ayam dan sotong. Kalau nak letak udang , daging pun boleh. Kalau daging kena rebus dahulu sampai lembut.


# carrot, bunga kobis, tomato
# halia dihiris nipis dan bawang putih dicincamg halus
# serai, cili padi dan daun limau purut.

Cara masak:
~ panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia dan cili kisar serta serai yg telah diketuk.
~ masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato. Kacau sampai ia mendidih. Kemudian masukkan ayam dan biarkan sampai empuk. Bila dh empuk masukkan sotong dan kacau seketika. Selepas itu barulah masukkan carrot, bunga kobis dan tomato.
~ perasakan dgn garam dan gula  secukup rasa. Boleh tambah hirisan cili padi bg sape2 yg suka pedas....

Bila hari minggu rajin la cik iput masak 2 ,3 jenis lauk. Kalau hari kerja, balik kerja tu masak satu jenis je. Tu pun yg simple2 je. Tp bila dh time malas beli je la... Lagipun bila balik kerja tu kan dah penat, mood nak masak tu terbang entah ke mana....

Notabukuhati: masak simple2 jer asalkan boleh menyelerakan cinta hati cik iput....

Wednesday, November 12, 2014

Wordless Wednesday~29

Assalamualaikum


Inilah payung petronas yg aku dpt..

Payung Petronas

Assalamualaikum

Semalam aku dpt call dr petronas suruh dtg ambik payung.Pg td baru aku ambik on the way pergi opis. tp apa yg menggeramkan aku, boleh dia mintak ic. Pada hal aku nk ambik payung je kot...tak payah la nak ic bagai. Bukannya aku ambik sejongkong emas. Aku terpaksa la masuk balik dalam kete ambik ic. 

Apa yg menghanginkan aku lg , boleh dia salah sebut nama aku. Cik kak ic dpn mata kot. Yg ko pergi sebut lain tu apa kes maaaaa...... Aku tabuh je karang budak ni.... Dan yg lebih...lebih menghanginkan aku lg, disebabkan sekaki payung tu, punch kad aku merah. Mmg biol betul la.... Aku mmg hangin sangat....

Pas dia bg kat aku payung tu, dia suruh check takut koyak, bocor. Kalau dh balik rumah baru perasan koyak / bocor tak boleh tukar lain. Ok tak per.....kalau koyak aku boleh check la tp kalau bocor aku nk check mcm mana? Tak der air turun dalam kaunter petronas tu. Kalau ada senang kerja aku...adoooiiii.....sakit kepala aku...

Lepas tu biadap pulak tu....tak payah la nk sombong sangat...setakat aku nak ambik sekaki payung jer....tak luak pun....etika la sikit. Pelanggan di utamakan.... Ni kalau amran fans baca entry aku, naya aku. Tp betul pun...kalau amran terbaca ini entry, tlg nasihatkan hakak2 yg kerja kat petrol pump tu yer.....tak payah nk angkuh sgt. Tak kebulur pun payung tu. Tp dh call suruh ambik , aku ambik jer ler.... Lg pun on the way aku pergi kerja jer...



Nasib la dapat payung nya...sejuk sikit hati aku.......dh la dlm tempoh masa penebusan, payungnya asyik tak de jer..penat berulang alik ke kaunter tu...bukan nak sangat tp dh hak kita.kena la tuntut.kita dh melabur kat dia kan....

Ok, nnti aku upload gambar payung aku yer. Kat atas tu payung en google...apa pun thanks petronas.....

Notabukuhati: cik iput nk payung rumah cik iput guna payung tu yer.....
 
Copyright © 2013 by Efa Anuar