Saturday, January 17, 2015

Giveaway By Eny Abdullah – Komen Banyak-Banyak, Share Banyak-Banyak

Assalamualaikum


Jom join giveaway dari Blog Eny Abdullah.

Cara nak sertai Click JOIN GIVEAWAY.....

1. Follow Cooking & Photography Blog Eny Abdullah - http://enyyusnizar.blogspot.com/ 
3. Follow Instagram Eny Abdullah - 



Good luck!!!

Red Carpet Giveaway Bersama Papaglamz

Assalamualaikum

Ehhh korang semua!!!!! Jom kita beramai-ramai join contest dr sahabat blogger kita PAPAGLAMZ .... Marilah kita sama-sama mmeriahkan suasana Red Carpet Giveaway tersebut.... Nak join , jom click banner kat bawah....




Hadiah seperti berikut

1. Pemenang Top Comentator bakal memenangi  Sustained Released Vitamin C yang berharga RM 92.50 (Nak tahu khasiat vitamin C KLIK DISINI) + RM 10.00 Top up - Pemenang dikira untuk blogger yang memberi komen paling banyak di blog ini sepanjang giveaway berlangsung dari 16 January 2015 hingga 28 February 2015

2. Pemenang Sagu Hati x 3 (RM 10.00 Top up)

Cara nak sertai :

    
3. Follow Instagram Papaglamz - Jika ada

Buat entry mengenai giveaway ini di blog, lekat banner yang ala-ala Night Dinner punye Red Carpet tu kuat-kuat dalam entri dan backlink ke entri ni.

Lepas dah publish entry give away, share kan link entry tersebut di ruangan komen di bawah entry ini. Share sekali nama Facebook anda dan Instagram (jika ada).

Contoh :
Hai Papaglamz, saya dah join!!!
[link entry blog]
Facebook : [nama facebook anda]
Instagram : [nama instagram anda]

Senarai peserta akan di update dari masa ke semasa dalam entri ni. Boleh la kita sama-sama CATWALK di blog kawan-kawan sampai PITAM. Hehehehehe.

SEMOGA BRJAYA SEMUA....!!!


Friday, January 16, 2015

Tips Untuk Kesejahteraan Anak-Anak

Assalamualaikum

Untuk para ibu tersayang...
Jom amalkan 10 tips untuk yg nak jadi parent....dah jadi parent.... Yang Baru jadi parent semula.... Sama2 kite amalkan.... Terutama tip yg no 6 tu....

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

via : Prof. Dr. Muhaya

sumber : Seminar Bacalah Anakku

Thursday, January 8, 2015

Happy Birthday

Assalamualaikum

Semalam 7hb kan...dalam family KEHZO ada 2 org raikan birthday. Birthday girl kakak cik iput dan birthday boy cucu cik iput.masing2 sambut birthday dgn kek masing2 hehehe.



Happy birthday to akak...
Semoga sentiasa berada di bawah lindunganNya...
Kakak cik iput yg tgh...sama tak muka kami hehehe



Happy birthday to nasrul
Semoga menjadi anak yg soleh 

Sunday, January 4, 2015

Banjir

Assalamualaikum

entry ni keluar sepatutnya seminggu yg lepas tp baru hari ni sempat nak update. sekarang ni kan musim banjir, rumah family in law cik iput turut terlibat dalam banjir tersebut. Sebelum2 ni kalau banjir kat kampung En. Patrick , rumah father in law cik Iput tak terlibat coz kawasan rumah tu tinggi sikit.. tp kali ni, banjir besar terjadi memang tak boleh dielakkan. kami semua hadapi nya dgn redha dan mungkin ada hikmah disetiap apa yg Allah SWT tentukan.... 

Pada mulanya, my FIL dan my MIL dipindahkan ke pusat pemindahan sementara di Sek. Keb. Datoh Sagor, Jalan Tanjung Tualang. selepas tu, adik ipar cik iput bawa mereka balik ke rumah beliau di Manjung.... Alhamdulillah...tenang sikit hati bila mereka telah berada di tempat yg selamat....



Yang ni pulak umah tok en Patrick..rumah atas dan bwh. So, diorg tak pindah coz duduk kat umah atas...

Semoga banjir yg melanda cepat surut airnya.....amin.


Thursday, January 1, 2015

Good Bye 2014, Welcome To 2015

Assalamualaikum



Rasanya baru jer lg 01.01.2014. Tp hari ni dah 01.01.2015. Selamat tinggal segala kenangan 2014. Kenangan suka dan duka..... Semoga menjelmanya 2015 akan memberi kenangan yang lebih baik dr tahun2 sebelumnya... InsyaAllah....


 
Copyright © 2013 by Efa Anuar