Monday, December 15, 2014

Tahniah....Along!!!!

Assalamualaikum

Malam ni rasa mçm free sikit. Selalunya kalau hari kerja, sebelah mlm nya confirm awal cik iput beradu. Almaklumlah penat drive jauh2. Mlm ni rasa lain mcm pulak. Energy lebih kot...hahaha. oklah seperti yg dijanjikan entry kali ni cik iput nk story sikit about engagement day anak buah cik iput, Along.... menghantar cincinnya (bertunang) ahad lepas. Bertunang ni cik iput tak pergi coz adik beradik cik iput yg perempuan semuanya menghantar suami masing2 sebagai wakil. So kami tinggal di rumah menjaga anak2. InsyaAllah jika dipanjangkan umur cik iput akan pergi time kahwin nanti..


Tema pink hantaran dari pihak lelaki , yg hijau tu pulak dr pihak perempuan. Dari pihak lelaki 8 hantarannya manakala dr pihak perempuan 10.


Nilah dia bakal anak buah cik iput. Yg tengah baju purple tu, itulah my mum dan yg baju kelabu mak Along merangkap kakak ipar cik iput...mcm berjanji jer baju bakal mak mertua dan bakal menantu kan.....





Taraaa....nilah dia bakal pengantin... InsyaAllah jika tiada aral melintang mereka akan disatukan pada awal april 2015...

SEMOGA BAHAGIA TILL JANNAH....AMIN


Sunday, December 14, 2014

Kenduri Berkhatan dan Kenduri Menghantar Cincin

Assalamualaikum

Hahaha....Kelakar la pulak dgn tajuk entry cik iput kali ni.... "kenduri menghantar cincin". Time dpt kad jemputan tu terkejut gak cik iput.lama2 gelak pulak sorang2...budak2 zaman sekarang. Ni kerja si adik nye la..tp betul apa..menghantar cincin kan.

Kenduri ni sebenarnya sabtu lepas. Cik iput busy sikit. Sekarang ni dh kekurangan masa utk memblog-blog ni semua. Kenduri bertunang ni sekalikan dgn kenduri anak abg cik iput yg bongsu berkhatan.abg nye yg sulung bertunang...






Ada la pulak abg badut time kenduri ni..mulanya nak buat silap mata di selang seli dgn bg belon. Tp disebabkan permintaan terhadap belon amat tinggi, pertunjukan silap mata terpaksa di lupakan.. Berpeluh2 abg badut membuat pelbagai bentuk belon..dak batrisya sampai takut nak keluar rumah coz takut dgn abg badut tp belon nak... Sekali pertunjukan  silap mata dibayar rm450.




Ni pulak hantaran yang akan dibawa esoknya(ahad) ke rumah bakal tunang Along (anak buah yg bertunang) di Puncak Alam, Kajang. Orang bandar la katakan so tak nak banyak hantarannya. Permintaan dr pihak perempuan 8 dibalas 10.

Ok, lepas ni tunggu entry  hari pertunangan pulak ye. Cik iput kena bahagikan masa nak tulis entry skrg ni ...hikhikhik...

Saturday, November 29, 2014

Mobile Friendly Test

Assalamualaikum

Cik iput nak share sikit tentang mobile friendly test ni.. sebagai blogger korang mesti nak trafik blog meningkat kan..selain dr guna laptop atau komputer atau tab utk lawat blog korang , sekarang ni reader blog korang boleh guna  telefon utk lawat blog korang.....   So, korang kena la tau blog korang ni mudah dibuka di telefon/ "mobile friendly" or not.





So, korang boleh semak blog korang tu mobile friendly atau tidak kat SINI ye.... Ha....bg blog cik iput tengok kat atas tu....mobile friendly kan.... awesome!!!!!

Notabukuhati : jom kita test beramai-ramai.... 

Friday, November 28, 2014

Peringatan Bersama

Assalamualaikum

Malam ni cik iput nak kongsi sikit ilmu dgn korang semua




1. Org yg tak solat akn banyak masalah, tidak tenang, cpt marah susah nk terima kenyataan dn selalu nmpk salah orang lain.
- USTAZ AZHAR IDRUS
2. Walaupun ayah kita penagih dadah sekalipun, bila dia suruh solat, kita sebagai anak WAJIB tunaikannya.
- Ustaz Kazim Elias
3. Tidak solat punca utama penceraian dalam rumahtangga? "Jaga solat...Insyallah bahagia..."
- Ustaz Don Daniyal
4. Selalulah Solat berjemaah walau payah macam mana pun, boleh jadi jemaah itu dapat menampung pahala berlipat ganda.
- Datuk Ismail Kamus
5.Kalau kita sakit jgn takut utk solat , at least kalau mati , mati dalam solat
- ustaz haslin baharin
6. Selepas solat jangan tergesa-gesa, baca Subhanallah 33, Alhamdulillah 33, Allahuakbar 33, doa kemudian baru bangun”
- Al-Habib Ali Zainal
7. Kalau orang yang solat pun belum tentu masuk Syurga, apatah lagi orang yang meninggalkannya.
-TG Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki
8. Jagalah solat anda. Kerana solat itu adalah hubungan antara Allah dengan hambaNya"
- Sheikh Abdullah Jahaf.
9. Menjaga solat boleh membersihkan dalaman kita. Puasa juga boleh membersihkan jiwa seseorang.
-Ustaz Dasuki Rani
10. Jgn cakap:"Pergi solat.Kalau tak,masuk api neraka!"Tapi cakap:"Jom solat,Nanti kita masuk SYURGA ALLAH sama2 ya.InsyaAllah
- TG Harun Din"
11. Kalau dalam solat tak dapat ingat Allah, mana mungkin luar solat mampu ingat Allah.
-Ustaz Pahrol.

sumber : facebook.com
Notabukuhati : Selamat beramal....

Saturday, November 22, 2014

Roti Sarang Lebah Kesukaan Ramai

Assalamualaikum

Rasanya mungkin cik iput dah terlambat nk share dgn korang tentang roti sarang lebah ni... Sebenarnya sebelum ni cik iput dlm proses mencari2 roti sarang lebah dlm erti kata yg sebenar.hihikhik....sebelum ni jugak cik iput tak jumpa lg roti ni yg boleh membangkitkan selera. Ada sorang kawan cik iput memang dia menjual spesis roti ni tapi nun jauh di klang.. Cam mana cik iput nk order. Tp dlm minggu ni kawan opis cik iput memperkenalkan roti ni dr hasil tangan kawannya..cik iput order satu bekas dulu utk mencuba sama ada blh masuk tak dlm selera cik iput dan chentahati2 cik iput. 

Alhamdulillah...setelah mencuba terus cik iput repeat order 2 bekas. Sbb tu la cik iput lewat story mory tentang roti sarang lebah ni.. Bila dh jumpa yg berkenan di hati barulah up entry kan....hukhukhuk... Tp yg ni mmg marvelous la....


Korang tengoklah dia punya butterscotch...meleleh weiiii ... yummy ...yummy... Mmg terbaiklah roti sarang lebah ni. Terbaik dr ladang...

Notabukuhati: eh korang buat la sendiri roti ni. Jgn ikut macam cik iput malas nk membakery ni...hukhuk
 
Copyright © 2013 by Efa Anuar